Η εταιρία συνεστήθη στις 6 Μαΐου 1920 με την επωνυμία "Πρώτη Οικοδομική Εταιρία Θεσσαλονίκης".  Ιδρυτής της εταιρίας ήταν ο Επαμεινώνδας Χαρίλαος και έδρα της εταιρίας ήταν η Αθήνα.  Άλλοι ιδρυτές και μέτοχοι της εταιρίας ήταν αξιόλογοι επιχειρηματίες της εποχής εκείνης όπως ο Στέφανος Δέλτας, Σταμάτης Εμπειρίκος, Νικόλαος Κανελλόπουλος, Εμμανουήλ Μπενάκης, Θάνος Τυπάλδος-Μπασιάς, και άλλοι, καθώς και σημαντικοί φορείς της εποχής εκείνης όπως η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, το  ΓΑΛΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΡΟΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, και η ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.ά.

Η εταιρία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στη Θεσσαλονίκη σε μία εποχή που στην πόλη συνέβησαν μία σειρά σημαντικών γεγονότων με κυριότερα την καταστροφή του κέντρου της Θεσσαλονίκης από την μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1917, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι 80 χιλιάδες Θεσσαλονικείς, και βεβαίως την Μικρασιατική καταστροφή, που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση στην Θεσσαλονίκη χιλιάδων προσφύγων.  

Σημαντικό έργο της εταιρίας ήταν η σύσταση του Συνοικισμού Χαριλάου αποτελουμένου από 400 οικίες, στον οποίο στεγάσθηκαν άστεγες οικογένειες και πρόσφυγες.  Οι δραστηριότητες όμως της εταιρίας δεν ήταν μόνο οι οικοδομικές εργασίες.  Η εταιρία προχώρησε επίσης στην αγορά σημαντικής εκτάσεως όπου κατασκευάστηκε το Υδραγωγείο του Χορτιάτη , έργο πολύ σημαντικό για την εποχή του, το οποίον διασώζεται μέχρι σήμερα.

Η εταιρία από την εποχή της ιδρύσεώς της έχει συνδέσει άμεσα το όνομά της με την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης.  

Η εταιρία θεμελίωσε την πρώτη πολυκατοικία το 1966 και έκτοτε ακολούθησαν άλλες 70.  Έτσι, η εταιρία αποκτά μία σημαντική περιουσία σε διαμερίσματα, τα οποία πουλά και ενοικιάζει.  

Το 1978 η εταιρία μετονομάστηκε σε "ΠΡΩΤΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ Α.Ε." με έδρα πάντα την Αθήνα.

Σήμερα για την "Πρώτη Κτηματική και Εμπορική Εταιρία Χαριλάου Α.Ε." το βασικό και κύριο αντικείμενο δραστηριότητος είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση όλων των ειδών ακινήτων, από απλά οικόπεδα και αγροτεμάχια, μέχρι οικιστικά συγκροτήματα και εμπορικά κέντρα.  Η εταιρία αντλεί κυρίως τα έσοδά της από τις εξής δραστηριότητες:

  1. Την εκμετάλλευση ακινήτων ιδιοκτησίας της με ενοικίαση ή πώληση
  2. Την εκμετάλλευση των οικοπέδων ιδιοκτησίας της με πώληση ή ανέγερση οικοδομών επ' αυτών.
  3. Την αγορά νέων οικοπέδων προς ανοικοδόμηση.
  4. Την ανακαίνιση διατηρητέων κτιρίων.
  5. Τις πάσης φύσεως εργασίες που άπτονται των οικοδομικών και κτηματικών δραστηριοτήτων π.χ. μεσιτικές και ασφαλιστικές εργασίες, εκτιμήσεις ακινήτων κ.ά.

Μέλημα της εταιρίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η διατήρηση αλλά και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον κλάδο της οικοδομής. 

back to the top